Regels voor het NK Haverpap
Algemeen
Het NK Haverpap wordt georganiseerd door De Halm BV. (verder ook “wij”). Ons bedrijf zit aan de Morgenstond 11b, in Heeswijk- Dinther.
Onder deelnemers verstaan wij: iedereen die zich inschrijft via het inschrijfformulier en ingeloot wordt om mee te doen. Verder zullen we daar ook naar verwijzen als “jij”.
Je mag meedoen aan deze wedstrijd als je ouder bent dan 18 jaar en in Nederland woont.
Om deel te nemen moet je je inschrijven via het inschrijfformulier. De wedstrijd is op 20 juni 2026 en de inschrijvingen zijn open van 4 oktober 2025 tot en met 15 maart 2026. Jouw gegevens zullen alleen gebruikt worden voor de organisatie van het evenement.
Alle deelnemers zijn verantwoordelijk voor het werken op een hygiënische manier. Dit betekent dat je je voor en tijdens het evenement aan hygiënestandaarden houdt. De jury mag weigeren een gerecht te proeven als ze vinden dat de hygiëne niet op orde is.
Elke deelnemer krijgt een inductiekookplaat met 2 plekken voor pannen. Zorg dat je pan geschikt is voor inductie.
We vragen deelnemers om hun eigen kookspullen (pannen, spatels etc) mee te nemen. De organisatie zorgt daar niet voor. We wassen wel af!
Er is geen elektriciteit beschikbaar op de kookplek, dus je kan alleen de kookplaat of draadloze apparatuur gebruiken.
Er is geen water bij de kookplekken. Het is mogelijk om voorgaand aan de ronde een pan of maatbeker te vullen met water.
Het is verboden om te frituren! Bakken in een klein laagje olie mag wel.
Elke ronde is 30 minuten. In die tijd moet je zowel je traditionele pap als je haver-specialiteit maken.
Tussen de rondes zit ongeveer 30 minuten zodat we de kookplekken weer schoon kunnen maken en klaar kunnen zetten voor de volgende groep.
Er zijn 20 plekken in de competitie. De organisatoren behouden het recht om te loten als er meer inschrijvingen dan plaatsen zijn.
Deelnemers wordt gevraagd om vooraf een korte “over mij” in te leveren met een foto. Deze kunnen we dan tijdens de wedstrijd gebruiken, maar eventueel ook later op de website. (Bij het stukje “Over de winnaar” bijvoorbeeld!).
Mocht je onverhoopt niet kunnen meedoen, dan kan je je ten alle tijde afmelden. Als je je vóór 13 juni 2026 afzegt, maken wij de 50,- inschrijfgeld terug naar je over.
Traditionele pap
De titel voor Nederlands Kampioen Havermoutpap wordt toegekend aan de deelnemer die de beste traditionele pap maakt van havergrutten.
De traditionele pap moet gemaakt worden met havergrutten, water en zout. Pap die met havermout of havervlokken wordt gemaakt, zal gediskwalificeerd worden. De grutten mogen vooraf geweekt worden, maar niet gekookt.
Elke deelnemer moet minstens 1 L pap maken. Deze zal verdeeld worden over 4 porties, zodat de jury ze anoniem kan beoordelen. Wat over is kan geproefd worden door het publiek.
De pap wordt beoordeeld op kleur, dikte/ textuur, smaak en de hygiëne van de deelnemer tijdens de wedstrijd. De jury zal wel in de bereidingsruimte rondlopen, maar de uiteindelijke pap wordt geanonimiseerd gepresenteerd aan de jury.
De winnaars van de rondes zullen aan het eind van de dag tegen elkaar strijden in de finale. Hier maken ze weer 1L pap. Houd hier rekening mee als je er bijvoorbeeld voor kiest om je grutten te weken.
Haver- specialiteit
De tweede prijs is voor de deelnemer die de lekkerste haver-specialiteit maakt.
De specialiteit wordt in dezelfde ronde gemaakt als de traditionele pap.
Het gerecht moet havergrutten, havervlokken, haverzemelen of havermeel bevatten als (een van de) hoofdingrediënten.
Het voorbereiden van ingrediënten (snijden, raspen etc) is toegestaan.
Voor aanvang van de wedstrijd mogen ingrediënten niet gekookt of gecombineerd worden.
Je recept voor de specialiteit moet vooraf goedgekeurd worden door de organisatie van het NK Haverpap. Heb je voor het inleveren vragen? Mail dan naar NKHAVERPAP@dehalm.nl.
Borden of kommen waar de specialiteit in geserveerd wordt, moeten geregeld worden door de deelnemer zelf. Zo weet je zeker dat het op z’n best wordt gepresenteerd.
De haver- specialiteit wordt beoordeeld op smaak, textuur, hoe goed haver wordt gebruikt en de presentatie.
De prijs
Alleen de winnaar van de traditionele pap wint een reis, verblijf en toegang tot het WK Havermout in Schotland.
De winnaar mag hier één andere persoon bij meenemen.
De prijs is niet inwisselbaar voor geld en ook niet overdraagbaar op andere personen.
In overleg zullen we samen met de winnaar proberen de reis te boeken.
Onder reis verstaan wij:
Reis van elke plek in Nederland naar Carrbridge in Schotland op vrijdag voor het WK Havermout. Vervoer is met trein en bus.
Reis van Carrbridge in Schotland naar elke plek in Nederland op zondag na het WK Havermout. Vervoer is met trein en bus.
Onder verblijf verstaan wij:
Overnachting en ontbijt voor 2 nachten in Carrbridge (afhankelijk van beschikbaarheid).
Onder toegang voor het WK Havermout verstaan wij:
Toegangsprijs van £50,-
Havergrutten.
Wat zit er niet bij:
Reisverzekering.
Vergoeding bij annulering, overmacht of wijzigingen in de reis.
Disclaimer
De Halm BV. is niet verantwoordelijk voor hygiëne naleving tijdens het evenement. Natuurlijk houden we een oogje in het zeil, maar we verwachten van de deelnemers dat zij zelf hygiënisch werken.
Wij mogen op elk moment de voorwaarden aanpassen of de wedstrijd stoppen. Mocht dit nodig zijn, dan zullen we ieder op de hoogte brengen.